Biserica romana – catolica

O data cu prima mentionare scrisa despre Pischia, in 1333, se aminteste de preotul Johanes de Pisky iar in 1335 de Lukasius de Pisky, care se presupune ca ar fi fost fondatorii bisericii catolice, ca preoti (calugari) itineranti, fara a fi amintita insa o parohie catolica.

Nu se cunoaste precis de cand a existat in Pischia biserica romano-catolica. Se presupune ca atunci cand otomanii au cucerit Banatul, aici ar fi existat o capela, apoi ar fi fost o biserica mica, facuta in timpul stapanirii maghiare.

Odata cu colonizarea germanilor in 1724 aici se organizeaza biserica romano-catolica. Oricum, in prima jumatate a secolului al XVIII-lea in localitatea Pisky exista o biserica mica, aceasta avand deja in 1741 doua clopote.

In 1771, in timpul conducerii lui Josef Jakobus Esek se incepe construirea unei noi biserici romano-catolice, la inceputul strazii Sauerländergasse, cu incuviintarea imparatesei Maria Tereza si sub patronajul baronului Georg Barko von Manassy, care este terminata in anul 1776, in timpul preotului Jakob Unterberger, care e primul preot ce slujeste in noua biserica. Tot atunci se aduce si o orga de capacitate semimare iar in turn sunt cumparate 3 clopote.

Biserica este renovata pe parcursul timpului de mai multe ori in 1927 se face o mica renovare in timpul preotului Johann Pflug; in 1933 se zugraveste de mesterul zugrav aradean Karl Wolf, in timpul preotului Josef Ban; intre anii 1953-1962, preotul Ladislas Diedrich modifica structura din lemn a turnului si forma sa, rezultand turnul si forma de azi; in 1974, in timpul preotului Johann Kollmer se reface decorarea interioara si zugravirea, de catre zugravul Gheorghe Epure si Matei Lannert, care zugraveste altarul si podul unde se afla orga.

Periodic, cate un muzician este invitat sa concerteze la evenimente speciale, concertele de orga fiind renumite in aceasta zona, iar orga originala este complet functionala si foarte apreciata de auditoriu.

Langa biserica, in 1909 s-a ridicat un frumos monument „Sf. Treime”, daruit de familia Dengel si putin mai tarziu, in fata bisericii, familia Kilian a ridicat o cruce mare din metal, in fata casei parohiale s-a ridicat un monument al eroilor, in 1923, facut de mesterul pietrar Petru Lipert.

In biserica se pastreaza o icoana care a fost pictata de pictorul academic vienez Carol Gutsch in 1876 si a costat 200 florini.

Se remarca personalitatea preotului Augustin Weber care a functionat la biserica romano-catolica din Pischia intre anii 1971-1882. El a participat la campania habsburgica de cucerire a Mexicului, pe langa Maximilian, fratele imparatului Franz Josef, in 10 aprilie 1864, care s-a sfarsit cu infrangerea austriecilor, in mai 1867. A fost personal la Papa de la Roma, Pius al XX-lea. A decedat in 2 februarie 1909.

Cu ocazia unor sarbatori religioase s-au construit mai multe cruci, in diferite parti ale satului, unde iesea populatia, cu ocazia unor ceremonii: o cruce in partea satului numita Freidorf, o cruce in Frankengasse, o cruce la Padure, o cruce la iesirea spre Murani, o cruce la drumul spre Bencec, doua cruci la locul viei, o cruce alba in partea numita Oberdorf.

Galerie media