Traditii si obiceiuri locale

Caminul Cultural al comunei Pischia gazduieste an de an ”Ruga Satului”, care aduna in numar mare localnicii dar si oaspeti din vecinatate sau din alte judete. Momentul este unul incarcat de emotie, pentru ca, de fiecare data, revin acasa fiii satului din toate colturile lumii. Iar satul ii primeste mereu cu bratele deschise.

Toate Rugile au vremea lor, din mosi stramosi si sunt pastrate cu sfintenie si duse mai departe: Ruga din Pischia, se organizeaza in fiecare an in ziua de Rusalii; in Bencecu de Sus oamenii se aduna la Ruga in ultima duminica a lunii august iar Ruga satului din Bencecu de Jos, e tinuta in prima duminica a lunii septembrie.

In Murani, ruga satului se tine in a doua zi de Pasti, in fiecare an.

La toate Rugile si nu numai, folclorul autentic, dansul specific si portul unic sunt aduse pe scena de cele doua ansambluri de dansuri populare si moderne cu o bogata activitate, nationala dar si internationala, care contribuie la mentinerea si transmiterea traditiilor si obiceiurilor culturale din Banat si din alte zone ale tarii.

Viata culturala a germanilor din Pischia a fost de-a lungul timpului, inca de la asezarea lor pe aceste meleaguri, o importanta componenta a existentei lor. Dintotdeauna au stiut sa munceasca dar si sa-si traiasca viata, sa o infrumuseteze prin activitati de cultura. In acest fel si-au format o traditie bogata, pe care au urmat-o si au imbogatit-o pana la plecarea lor in Germania.

Intotdeauna le-a placut sa se distreze, sa faca din orice o sarbatoare si sa se exprime de la mic la om varstnic. Actiunile organizate si desfasurate au antrenat intreaga comunitate, fie din respect fata de traditie fie a se angrena in ansamblul comunitar.

Dansurile populare germane executate de o formatie de tineri si tinere germane au fost o alta ramura a activitatii culturale, dupa cel de al doilea razboi mondial.

Fanfara („Blechmuzik”), formata din instrumente de suflat si percutie a existat, in Pischia inca din anul 1870.

Galerie media