Pasionatii de vanatoare vor gasi aici cel mai bun loc in care sa se desfasoare: mai bine de 1700 de hectare de padure, locul perfect pentru vanatori organizate, in special de porci mistreti si fazani.

Tot la Pischia se afla si renumita casa de vanatoare care a apartinut lui Nicolae Ceausescu. Casa a fost construita in perioada interbelica, a fost destinata cazarii vanatorilor si a servit si ca sediu al brigazii de vanatoare ce gestiona fondurile de vanatoare cu o fauna variata din Pischia, Ortisoara, Cocor, Giarmata. Casa de vanatoare face parte din Ocolul Silvic Timisoara si este situata la extremitatea vestica a dealurilor Lipovei.

VANATORILE REGALE

Nu se cunosc precis inceputurile vanatorilor regale ce s-au desfasurat in padurile de langa Pischia. Din informatiile primite de la cei mai batrani locuitori se poate arata ca padurile cuprinse intre satele Pischia, Bencecu de Jos, Salciua Noua, Remetea Mica, SarIota, Bogda, Buzad, Comiat, Altringen au fost „rezervatii regale”, unde s-a putut vana cerbi, caprioare, cerbi lopatari, porci mistreti, fazani, vulpi si chiar lupi.

In fiecare an, mai ales in perioada anilor de dupa 1910 si interbelica, se organizau vanatori regale, in special iarna. Au participii la acestea, fostii regi ai Romaniei, Ferdinand, Carol II si Mihai I, insotiti de invitatii lor din tara si strainatate. Trenul regal, care ii transporta, stationa in gara Pischia, de unde cu carute , apoi masini, plecau la vanatoare in padure. Mai erau in viata unii cetateni ca Graure Ion, Steia Cristian, care cunosc de la parintii lor sau au participat ei la aceste vanatori, prin anii 1929-1932. Se chemau taranii din satele invecinate, ca haitasi, participand cca. 120-150 persoane, fiind bineinteles platiti pentru acest lucru.

Ele au continuat si in anii de dupa al doilea razboi mondial, in anii dictaturii, cand se organizau asemenea „vanatori prezidentiale”, participand conducatorii statului si partidului Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceausescu, Ion Gheorghe Maurer si invitatii lor, reprezentantii altor state socialiste ca Hrusciov, Tito, Jivkov, Honneker, Kadar, Gomulka, etc. la care am participat, ca gonas si eu, alaturi de alti cetateni din satele limitrofe. Ele se desfasurau dupa un program rigid, intr-o ordine stabilita de oficialitatile judetului si sub stricta supraveghere a organelor de militie si securitate, neavand voie oamenii sa se apropie prea mult de vanat ori si nici a comunica cu ei fara a fi provocati sau a le inmana scrisori.

Galerie media