Bencecu de Sus

Doua sate, frate langa frate: istoricul localitatii Bencecu de Sus este direct legat de cel al satului invecinat Bencecu de Jos. La 1794 au sosit in aceasta localitate colonistii germani adusi de administratia austriaca. Ei s-au asezat in apropierea satului original unde au format o noua vatra si i-au dat un nume derivat. Noua localitate a fost numita Bencecu de Sus sau Bencecu German.

Este amintit de J. Griselini inainte de 1797, sub numele de Greifenthal, cercul Sannicolaul Mic.

Istoria acestei localitati este legata, de la colonizarea germanilor, de cea a satului Bencecu de Jos germanii colonizati in 1794 s-au asezat la marginea satului Bencecu de Jos, in partea de sud de paraul Bacin, la 1 km distanta, pe panta dealului, unde se mai vad si acum urmele fostelor case, formand satul Bencecu German. In 1807 ei s-au mutat, in noua vatra a satului de azi, la o distanta de 2, 5 km de vechiul loc, spre sud, pe o platforma neteda si la 6 km de satul Ianova.

Pana in 1814 este proprietatea eparhiala, apartinand domeniului de Blumenthal, care o doneaza printului Schwarzenberg, care in 1819 o vinde lui Petru Thokoly, apoi in 1838 este cumparata de baronul Sina, de la care trece in proprietatea baronesei Anastasia Sina, casatorita cu contele Wimpffenn.

In 1832 este zidita biserica romano-catolica, pe locul fostei capele, prin contributia lui Thokoly. In anul 1935 localitatea Bencecu de Sus se afla in judetul Timis, plasa Recas, avand 1465 locuitori si 365 case si un hotar in intindere de 3.020 jugare.

Locuitorii sunt in majoritate germani, de religie romano-catolica, scoala primara functiona cu 3 invatatori. Aici era un cor barbatesc, un cor mixt, 2 fanfare. Tot aici a existat o moara, o cooperativa de credit si o banca.

Incepand din 1960 localitatea este colonizata cu romani din judetul Hunedoara, apoi din 1965 se stabilesc aici familii de romani si din satul Salciua Noua si din 1986 romani din judetul Alba. In perioada 1983-1989 populatia germana pleaca in Germania, locul lor fiind luat de romani din alte judete.

Pana in 1968 a fost resedinta de comuna impreuna cu satele Bencecu de Jos si Salciua Noua, apoi a fost arondata comunei Pischia.

Galerie media