Salciua Noua

Localitatea Salciua Noua, aparata ca de-o cetate naturala de cele doua dealuri care-o strajuiesc, pe malurile paraului Cobolas, a fost intemeiata in 1925 cu romanii colonizati din Ardeal. Astazi este un sat mic si izolat, aflat la circa 12 km de orasul Recas si la 35 km de municipiul Timisoara.

Este asezata in valea paraului Cobolas, intre doua dealuri, intemeindu-se in anul 1925, cu romani colonizati din Ardeal, din judetele Turda si Hunedoara, din localitatea Salciua, de unde isi si trage numele nou, Salciua Noua.

In 1935 localitatea era in judetul Timis-Torontal, plasa Recas, avand 315 locuitori romani, de religie ortodoxa, si 72 case si cu un hotar de 720jugare. Biserica s-a zidit in anul 1927, preot fiind Ioan Cramba. Scoala primara a fost construita noua putin mai tarziu, avand un post de invatator. Perceptia, judecatoria si sectia de jandarmi erau la Recas iar notariatul la Herneacova, la o distanta de 6 km.

Incepand de prin anii 1988-1990 localitatea incepe a se depopula, din cauza distantei mari fata de caile de comunicatie, salciuanii plecand la Recas, Giarmata Vii, Bencecul de Sus. In 2002 mai erau 42 locuitori si 75 case, majoritatea nelocuite. Aici au functionat, ca invatatori, multi ani, familia Cioara Valentin si Elena.